GroundLoop
Posts: 1725
Joined: Mon Sep 13, 2010 9:31 pm

I-Key System Fault

Wed May 18, 2011 12:50 am

Today I went to start the car and got "I-Key System Fault" on the dash display.

As far as I can tell, the car seems to run fine, and all i-key functions continue to work. Remote door lock/unlock, Drive/Reverse/Park, etc.

It pops up the "I-Key System Fault" on every startup and shutdown.
I tried both keys, same result.

Any ideas?

I did try the proximity key power on p5-10, but no change. Seems like the battery is fine. There is just some stuck message about "I-Key System Fault".

driveleaf
Posts: 166
Joined: Sun Aug 15, 2010 2:31 am

Re: I-Key System Fault

Wed May 18, 2011 5:21 am

The i-Key is the RFID, which is different than the lock unlock buttons.

The car still starts and runs properly?

Probably encountered a one time error, and won't clear the fault until it meets a dealer, or you drive a certain distance. Maybe pull the 12 volt and see if it resets the error codes?

Jeep computers used to do that all the time over the gas cap.

User avatar
leafmealone
Posts: 49
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:01 pm
Delivery Date: 20 Nov 2011
Location: Costa Mesa, CA

Re: I-Key System Fault

Wed May 18, 2011 7:34 am

Hum..... Go to I-KEA? ;)

DarkStar
Posts: 2065
Joined: Sat Jul 17, 2010 10:06 am
Delivery Date: 25 Mar 2011
Leaf Number: 568
Location: Hillsboro, Oregon, USA
Contact: Website

Re: I-Key System Fault

Wed May 18, 2011 8:45 am

I would test both keys independently of the vehicle. It could still be a battery issue.

Does Nissan/Infiniti have any other vehicles with the same keyless start? I don't know what else you own, but maybe it's some RF (radio-frequency) interference?
Mikiko (2011 Nissan LEAF ETEC) Status:
Reserved: 04/20/10 | Ordered: 10/01/10 | EV Project Blink Installed: 03/22/11 | Delivered: 03/25/11 | VIN: 568

Oregon Electric Vehicle Association | Electric Auto Association

GroundLoop
Posts: 1725
Joined: Mon Sep 13, 2010 9:31 pm

Re: I-Key System Fault

Wed May 18, 2011 10:38 am

Both keys worked fine before, and indeed continue to "work" fine. The only oddity is this persistent warning at every startup and shutdown.

Very strange.

I did try both keys, one at a time, and with the proximity ring for power. All normal.

It's like there was once a system fault, and now the car will remember it forever.

I also tried the 12v-disconnect/reboot idea, just to see.
All that accomplished was resetting my clock to 12:00 and putting back the Leaf startup sound. :)

It did not clear the I-Key System Fault.

It appears I'm in for a CONSULTation with Mossy Nissan.

GroundLoop
Posts: 1725
Joined: Mon Sep 13, 2010 9:31 pm

Re: I-Key System Fault

Wed May 18, 2011 3:46 pm

And just like it appeared, it vanished!

No more "I-Key System Fault" displayed on startup and shutdown.

In unrelated news: Carwings control (remote polling via web page) stopped working.

Think twice before you disconnect that 12v battery, folks.. it appears to have knocked my telematics offline.

Return to “Problems / Trouble Shooting”